24 December 2014

E A T / Healthy Christmas Cookies

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After reading through Sarah Britton's lovely Healthy Holiday Gingerbread recipe I thought it was time I gave it a go since there was no butter on the ingredient list — the little devil that troubles my stomach everytime I eat cookies. If you read through her recipe here, you'll notice that the star of the show are the molasses, here they act as the "glue". Since I couldn't find molasses on time I used honey instead. It acts as a glue too but has about 80% sugar content, while molasses usually only have about 50%, all I had to do was eliminate the sugar from my ingredient list. 
Also, for further experiments I used a mix of coconut, carob and whole grain flours.
Without further ado, Here's what I used:

Ingredients:
350g flour ( about 116g of coconut flour, 116g of carob flour and 116g of whole grain flour)
1/4 tbsp fine grain sea salt
1/2 tbsp baking powder
1 tbsp ginger powder
2 tbsp cinnamon powder
2 tbsp cocoa powder
5 tbsp coconut oil
1/2 cup honey
3 tbsp home made applesauce
1 tbsp vanilla extract
1 cinnamon stick
1 star of anise

Directions:
1 — Make the applesauce first: peel 2 apples and cut them into small cubes, place them in a sauce pan with 1 cup of boiling water, 1 cinnamon and 1 stared anise. Let it soften.
2 — In another sauce pan melt the coconut oil, add the honey, applesauce and the vanilla extract.
3 — In a large mixing bowl add all the dry ingredients 
4 — Pour the wet ingredients over the dry and combine. Wrap the dough around plastic wrap and place in the fridge for at least 1 hour.
5 — After 1 hour, preheat the over to 175ºC. Remove half of the dough from the fridge and start rolling out. Cut out desired shapes and place them in a baking sheet.
6 — Place the baking sheet and cookies in the oven for 10 minutes, remove and let cool. And enjoy!

They turned out delicious but I would add more ginger next time, I kept to the single tbsp since there're no ginger enthusiasts here! They weren't very sweet, so if you need to feed your sweet tooth add some sugar! Also if you don't want to use honey you can use 1 or 2 egg whites to glue all the stuff together.

This is super easy to make and a great gift to bring to any christmas dinners or parties! I loved making these, thank you so much Sarah for sharing it with us! Don't forget to let me know if you try these (tag me on instagram @ana__moreno) and use the hashtag #MNRgingerbread so we can see how they turned out!
Don't forget to check out her other recipes here, they're beyond awesome!
I hope you have a wonderful Christmas! I leave you with the sweetest voice of Zooey Deschannel!
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/ P T

Depois de ler a receita das maravilhosas bolachas de gengibre da Sarah Britton, aqui, verifiquei que a manteiga não constava da lista de ingredientes — o demónio que me faz temer todas as bolachas — então, decidi experimentar. Se lerem a receita dela vão verificar também que a estrela desta é o melaço! Como não consegui encontrar melaço a tempo optei por usar mel, o que me obrigou a retirar o açucar da minha lista de ingredientes — o mel contém aprox. 80% de açucares e o melaço normalmente apenas 50%.
Para mais experiências usei uma mistura de farinhas — farinha de coco, farinha de alfarroba e farinha integral em partes iguais.
Sem mais demoras, vamos à receita!


Ingredientes:
350g farinha ( aprox 116g farinha de coco, 116g farinha de alfarroba e 116g farinha integral)
1/4 colher de sal fino
1/2 colher de baking powder
1 colher de gengibre
2 colheres de canela em pó
2 colheres de chocolate em pó
5 colheres de óleo de coco
1/2 cup de mel
3 colheres de maça cozida 
1 colher de extracto de baunilha
1 pau de canela
1 estrela de anis


Procedimento:
1 — Fazer primeiro a maçã cozida: descascar 2 maçãs e cortar em cubos pequenos, numa panela pequena colocar a maça e um copo de água a ferver, 1 pau de canela e uma estrela de anis. deixar cozer.
2 — Noutra panela colocar em lume brando o óleo de coco até derreter, adicionar o mel, a maça cozida e o extracto de baunilha, homogeneizar.
3 — Misturar todos os ingredientes secos.
4 — Colocar os ingredientes da panela na mistura dos secos e homogeneizar. Envolver a massa em película aderente e colocar no frigorífico durante pelo menos uma hora.
5 — Depois de uma hora acquecer o forno até aos 175ºC. Retirar metade da massa do frigorifico e com um rolo de massa estender até à espessura desejada. 
6 — Cortar as bolachas e colocar no forno, sobre papel vegetal, e deixar a 175ºC durante 10 min. Retirar do forno, deixar arrefecer e enfardar!


Ficaram deliciosas mas para a próxima vou juntar mais gengibre, desta vez tive de baixar a dose já que aqui por casa são pouco fãs! Não ficaram nada doces, eu gosto assim mas se quiserem bolachas docinhas adicionem açúcar! E se não quiserem usar nem melaço nem mel podem sempre juntar 1 ou 2 claras de ovo para "colar" a mistura.

São super simples de fazer, obrigada à Sarah por partilhar, não se esqueçam de passar no blog dela, tem receitas fantásticas, adoro experimenta-las — fica aqui o link.
Se experimentarem fazer as bolachinhas não se esqueçam de tirar uma fotografia e por um tag no instagram (@ana__moreno) e colocar #MNRgingerbread para podemos ver como ficaram!
Espero que tenham gostado, resta-me desejar-vos um óptimo Natal e deixo-vos com a doce voz da Zooey Deschannel!

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